Augmented Reality – UpcoMinds
Digital Tranformation Providers

 

Eπαυξημένη πραγματικότητα

Augmented Reality (AR)

Τι είναι

 

Η επαυξημένη πραγματικότητα (AR) είναι μια βελτιωμένη έκδοση του πραγματικού φυσικού κόσμου που επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης ψηφιακών οπτικών στοιχείων, ήχου ή άλλων αισθητήριων ερεθισμάτων που παρέχονται μέσω της τεχνολογίας. Πρόκειται για μια αυξανόμενη τάση μεταξύ των εταιρειών που ασχολούνται κυρίως με επιχειρηματικές εφαρμογές.

Το Augmented Reality (AR) αποτελεί μία τεχνολογία που μας επιτρέπει να εμφανίζουμε τρισδιάστατα εικονικά αντικείμενα και πληροφορίες πάνω από τον φυσικό κόσμο και τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν, ή ακόμα και να κρύβουμε αντικείμενα από αυτόν. Το AR αποτελεί ήδη μία από τις πλέον δημοφιλείς τεχνολογίες, η οποία αξιοποιεί τις δυνατότητες των σύγχρονων mobile συσκευών (ισχυρές κάμερες, GPS και αισθητήρες κίνησης υψηλής ακρίβειας – accelerometer, gyroscope, magnetometer), προκειμένου να δημιουργήσει layers που εμφανίζονται πάνω από την εικόνα της κάμερας της συσκευής μας. Ταυτόχρονα, το marker-based AR, το οποίο μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε αλγορίθμους αναγνώρισης εικόνας ώστε να καταλαβαίνουμε τη θέση και τη περιστροφή των markers, ανοίγει το δρόμο για ακόμα πιο προηγμένες και εντυπωσιακές χρήσεις της τεχνολογίας.

Σε κάθε περίπτωση, το Augmented Reality ενισχύει την αντίληψή μας για την πραγματικότητα, συνδέοντας τον πραγματικό και τον εικονικό κόσμο, και δε θα πρέπει να συγχέεται με την εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality), η οποία έρχεται να αντικαταστήσει εντελώς το πραγματικό περιβάλλον από ένα εικονικό περιβάλλον.

Σε τι βοηθά

 

Έχουν περάσει ήδη 10 χρόνια από όταν ξεκίνησαν τα περίφημα face filters του Snapchat και 5 χρόνια από την εποχή που ολόκληρος ο πλανήτης κυνηγούσε Pokemons στους δρόμους και στα πάρκα των πόλεων (δύο από τις πλέον δημοφιλείς εφαρμογές του AR). Σήμερα η ανάπτυξη AR εφαρμογών δε μένει στον καθαρά ψυχαγωγικό χαρακτήρα, αλλά προσανατολίζεται σε περισσότερο πρακτικές κατευθύνσεις που βελτιώνουν και διευκολύνουν την προσωπική μας ζωή: συστήματα πλοήγησης που εμφανίζουν τις διαδρομές πάνω σε live views, εφαρμογές που αναγνωρίζουν αντικείμενα ή σημεία ενδιαφέροντος και μας εμφανίζουν αναλυτικές πληροφορίες, λύσεις που μας καθοδηγούν και μας βοηθούν να επισκευάζουμε οτιδήποτε στο σπίτι μας, είναι μόνο κάποια παραδείγματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκεί όμως που το AR αποκτά όλο και μεγαλύτερη εφαρμογή είναι σε business λύσεις που μας επιτρέπουν να βελτιώσουμε τη λειτουργία της επιχείρησής μας αλλά και την εμπειρία των πελατών μας.

  • Βιομηχανίες αντικαταστούν τα έντυπα εγχειρίδια χρήσης των μηχανημάτων με AR εφαρμογές που επιτρέπουν στους χειριστές να τα χρησιμοποιούν ή να τα συντηρούν αποτελεσματικότερα και με λιγότερα λάθη.
  • Κατασκευαστές επιτρέπουν στους πελάτες τους να δοκιμάζουν εικονικά τα προϊόντα τους πριν τα αγοράσουν: να «τοποθετούν» έπιπλά στο χώρο τους (π.χ. IKEA), να «δοκιμάζουν» ρούχα από το σπίτι τους (π.χ. Adidas) ή να «εφαρμόζουν» καλλυντικά στο πρόσωπό τους (π.χ. L’ Oreal).
  • Αρχιτέκτονες και μηχανικοί μπορούν να προβάλλουν 3D αρχιτεκτονικά μοντέλα στους πελάτες τους από την άνεση του σπιτιού τους
  • Φοιτητές ιατρικής παρακολουθούν μαθήματα ανατομίας μέσα από τρισδιάστατα ολογραφικά προγράμματα, ενώ χειρουργοί κατευθύνονται κατά τη διάρκεια περίπλοκων εγχειρήσεων.
  • Αρχαιολογικοί χώροι προβάλλουν εικόνες αρχαίων πολιτισμών πάνω στα σημερινά ερείπια, παντρεύοντας το παρελθόν με το παρόν

Ποιοι το χρειάζονται

 

Εμπόριο, βιομηχανία, logistics, έως τέχνες, ψυχαγωγία και τουρισμός, μπορεί να εκμεταλλευτεί το AR ώστε να αυξήσει την παραγωγικότητα των υπαλλήλων, να βελτιώσει την ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και να εντυπωσιάσει τους πελάτης μέσα από ένα πρωτότυπο και σύγχρονο customer experience.

Έργα που έχουν υλοποιηθεί

Η UpcoMinds έχει αναπτύξει εφαρμογές AR για πελάτες της, όπως η λύση Thor της εταιρίας Absolutezero, η οποία επιτρέπει όχι μόνο την απομακρυσμένη παρακολούθηση αθλητικών αγώνων, συναυλιών, εμπορικών εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων μέσα από 360ο κάμερες υψηλής ανάλυσης (8Κ) αλλά και την εμφάνιση πλούσιων πληροφοριών, καθώς και την επιλογή διαφορετικών καμερών που τους επιτρέπει την παρακολούθηση της εκδήλωσης από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ταυτόχρονα, η UpcoMinds αναπτύσσει τη χρήση Locit, που επιτρέπει την αναζήτηση, οπτική αναγνώριση και real-time εντοπισμό οποιουδήποτε αντικειμένου στον πραγματικό χώρο. Το Locit μπορεί να αξιοποιηθεί ως μέρος λύσεων διαχείρισης αποθήκης (warehouse management systems), επιτρέποντας την εμφάνιση της ακριβής τοποθεσίας ενός ή περισσοτέρων πακέτων σε μία αποθήκη και δρομολόγηση των χειριστών προς αυτά.

Η εμπειρία της UpcoMinds στην ανάπτυξη AR εφαρμογών μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τους πελάτες μας που αναζητούν καινοτόμες λύσεις για τις επιχειρήσεις τους. Μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της αυτοματοποίησης των επιχειρησιακών διαδικασιών τους για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των υπαλλήλων τους, αλλά και κατά την ανάπτυξη mobile εφαρμογών για τους πελάτες τους, συνδυάζοντας την καινοτομία με μία εξαιρετική εμπειρία πελάτη.

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ
ΣΧΕΔΙΑΣΜOΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓIΑ ΕΞΕΔΙΚΕΥΜEΝΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟY
ΣΧΕΔΙΑΣΜOΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓIΑ ΕΞΕΔΙΚΕΥΜEΝΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟY

Ανάπτυξη λογισμικού Λογισμικό και εφαρμογές, σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Δειτε Περισσοτερα
MOBILE APPLICATIONS
MOBILE APPLICATIONS

Λογισμικό για λειτουργικά συστήματα έξυπνων συσκευών για Android & iOS

Δειτε Περισσοτερα
E-SHOP / E-COMMERCE
E-SHOP / E-COMMERCE

Υπηρεσίες και εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου

Δειτε Περισσοτερα
Internet of Things
Internet of Things

Υπηρεσίες συνδεσιμότητας αντικειμένων στο διαδίκτυο

Δειτε Περισσοτερα
Scroll to Top